Očkování psa je základní součástí veterinární péče. Očkování vašeho chlupatého čtyřnohého kamaráda ochrání před různými chorobami. Při případném nakažení nemocí je pak imunitní systém schopen zničit bakterie a viry již v samém počátku, takže nemoc ani nepropukne. V následujícím článku se dozvíte, proč je důležité psa očkovat, jaký je správný systém očkování psa nebo jaká rizika hrozí v případě zapomenutí na další očkování a jak postupovat, když jste zapomněli psa naočkovat.

maly pes

Jak postupovat v případě, že jste zapomněli psa naočkovat

V případě, že nejsou dodrženy doporučené intervaly pro očkování psa a vzpomenete si na očkování až po stanoveném intervalu, v takovém případě nemusí být imunita taková, jaká by měla být. Pak je nutné začít očkování opět od začátku očkovacího schématu, tedy naočkovat psa proti vybrané nemoci a po 3 týdnech ho nechat opět přeočkovat. Právě z tohoto důvodu je důležité očkování nezanedbat a dodržovat doporučené intervaly.

Proč je tolik důležité psa očkovat

Očkování psa pomáhá ochránit před špatné léčitelnými nebo neléčitelnými nemocemi. V očkovacím schématu pro psy jsou hlavně nemoci virového původu, které se nedají léčit pomocí antibiotik. V každém případě je očkování pro psa rozhodně dobrou investicí, protože případná léčba onemocnění psa, proti kterému nebylo očkováno by byla mnohem více nákladnější, a navíc ještě bez jistého výsledku. Ačkoliv se po očkování mohou objevit některé vedlejší účinky, jako například nechuť k jídlu, rozhodně je žádoucí a nezbytné ho podstoupit.

nemocny pes

Jak se zapomínání vyhnout a jak mu předcházet

Zapomenout na očkování psa se rozhodně nevyplatí. Další očkování, které byste museli nechat provést navíc by psí organismus mohlo jen zbytečně zatížit. Kromě toho by také mohlo mít nežádoucí vedlejší účinky. Abyste předešli nepříjemným komplikacím spojeným se zapomínám na očkování a následnému znovu očkování od začátku očkovacího schématu, je důležité vyhnout se zapomínání na tyto důležité termíny.

Možností je nastavení upomínek do mobilního telefonu nebo zapsání objednání na další očkování do kalendáře či diáře. Zapište si všechny důležité termíny očkování a přeočkování na celý rok do kalendáře, který vás upozorní, že je čas objednat pejska k veterináři. Díky tomu tak můžete snadněji do budoucna předejít problémům. V každém případě je důležité pravidelně se psem chodit na preventivní prohlídky, během kterých vás veterinář upozorní na blížící se termíny očkování. 

smutny pes

Povinná a nepovinná očkování pro psy

Ze zákona je povinné očkovat psa proti vzteklině. Další základní očkovací kombinací je:

  • psinka
  • parvoviróza
  • psí infekční hepatitida
  • parainfluenza
  • leptospiróza

Dále je možné psa očkovat proti lymské borelióze, tetanu a dalším podobným onemocněním.

Správný systém očkování psa

Co se týče očkování psa, hraje důležitou roli pravidelnost, a to v následujícím očkovacím schématu:

  1. První očkování se zpravidla provádí ve věku 6 týdnů.
  2. Pokud je očkování proti nemoci aplikováno poprvé, je nutné ho po 3 týdnech opakovat.
  3. Následně se po půl roce nebo jednom roce provádí přeočkování.

Zároveň je důležité očkovat pouze zdravého psa. Pokud například pes užívá antibiotika nebo má jakýkoliv jiný zdravotní problém, očkování je nutné odložit na dobu, kdy bude zcela zdráv. Samozřejmostí byt proto měla být tzv. předvakcinační prohlídka u veterináře. Výjimkou jsou různá chronická onemocnění vyžadující dlouhodobou léčbu. V takových případech je pejsek klasicky naočkován.

Mohlo by vás také zajímat: Hypoalergenní granule pro psy

Prověřená kvalitaod roku 1937

Kvalita prověřená časem. Věnujeme se prodeji a distribuci holandských krmiv, které se na trhu objevili již v roce 1937. Naše granule získali certifikaci kontroly bezpečnosti, kvality potravin i certifikaci výrobní kvality.
IFS Food certifikát kvality

IFS Food certifikát kvality

Granule bardog získali certifikaci IFS Food kontroly bezpečnosti a kvality potravin.

Více
GMP + certifikát výrobní kvality

GMP + certifikát výrobní kvality

Za dodržování nejpřísnějších norem a předpisů v celém výrobním postupu.

Více
Rychlé doručení

Rychlé doručení

Veškeré zboží držíme skladem. Odesíláme zpravidla do 24 hodin od objednání.

Více
100 % bezpečný nákup

100 % bezpečný nákup

Bezproblémová možnost výměny a vrácení zboží.

Více
mobile app
Máme mobilní aplikaci. Stáhněte si ji zdarma.
google play apple store