Zaujalo vás plemeno psa Shih-tzu a chtěli byste si pořídit štěně této rasy? Zjistěte, jaké má tato rasa charakteristické rysy, jakou vyžaduje péči a na co si dát při nákupu pozor. V následujícím článku se dozvíte všechno potřebné, co byste jako potenciální zájemce měli o této psí rase před koupí vědět.

Shih-tzu

Vzhledové a charakteristické rysy plemene Shih-tzu

Shih-tzu je menší společenské plemeno, které je přátelské a milující. Má dlouhou hedvábnou srst vyžadující každodenní péči. Srst může mít jakoukoliv barvu, ale často to jsou odstíny šedé v kombinaci s bílou. Hlava s krátkým čenichem a s typicky kulatýma očima vypadá jako chryzantéma. Ocas s bohatou srstí je zatočený nad hřbetem.

Shih-tzu

Shih-tzu a zdraví

Jedná se o plemeno bez častých onemocnění. Častěji se u něj vyskytují alergie. Objevují se také problémy s očima, ušní infekce, pupeční kýla nebo také problémy se zuby či dásněmi. Obecně je ale Shih-tzu zdravé plemeno dožívající se vysokého věku.

Péče a životní podmínky

Shih-tzu Miluje společnost lidí a má minimální nároky na pohyb, takže je skvělou volbou do bytu nebo pro seniory. Nutná je každodenní péče o srst a pravidelné koupání, ideálně alespoň 1x týdně. Jednou měsíčně je nutné zkrátit drápky a po každém jídle je vhodné tvář utřít vlhkým hadříkem. Pravidelné čištění zubů pomáhá udržovat zdravé zuby a dásně.

Nároky na krmení

Co se týče nároků na krmení, ty se odvíjejí od věku aktivit psa. Doporučeno je kvalitní suché krmivo, které by mělo být ideálně rozděleno do dvou denních jídel. Důležité je především vyvážené krmivo s ohledem na nutriční požadavky psa.

Štěně Shih-tzu

Na co si dát při nákupu štěněte Shih-tzu pozor

Při nákupu štěněte Shih-tzu si v první řadě dávejte pozor na podvodníky a vyhýbejte se množírnám. Určitá rizika s sebou nese nákup psa na internetu. Proti problematickým chovům velkého množství psů a množírnám se vede dlouhodobý boj. Zpřísňuje se legislativa, probíhají stále častější kontroly problematických chovů a porušení legislativy bývá náležitě potrestáno. Další věci, které byste měli před samotným nákup zvážit najdete třeba v tomto článku, který celý proces pěkně rozebírá.

Preferujte nákup štěněte Shi-tzu pouze s průkazem původu

Rozhodně se vyvarujte nákupu štěněte Shi-tzu bez průkazu původu. Taková koupě je totiž hodně nebezpečná, a navíc ještě také nemorální. Výhodou průkazu původu je větší jistota. Takoví psi totiž mají svůj rodokmen, zdravotní výsledky, vyloučená genetická onemocnění a je známá i jejich povaha. Koupí psa bez PP byste riskovali, že z vámi pořízeného štěněte nevyroste takový pes, jakého jste očekávali. Budoucí povahu a vzhled psa bez papírů lze totiž jen těžko odhadnout. Pes bez PP může mít různé zdravotní problémy, kterým se vyhnete jedině koupí psa z hlídaného chovu. Tím, že byste si koupili pejska bez PP byste navíc podpořili množitele psů.

Zásady pro bezproblémový nákup štěněte Shi-tzu

  1. Preferujte nákup pouze v bezpečných a ověřených chovatelských stanicích, kde si můžete prohlédnout zázemí, ve kterém jsou psi chováni.
  2. Chovatelskou stanici si prověřte na Českomoravské kynologické unii.
  3. Průkaz původu vydává FCI (Mezinárodní kynologická federace).
  4. Vybraného psa nejprve několikrát v chovatelské stanici navštivte a pomalu ho poznávejte (např. to, jak se chová ve skupině apod.).
  5. Raději nekupujte psa přes internet.
  6. Vyhýbejte se množírnám.
  7. Pořiďte si psa pouze s průkazem původu a řádnou kupní smlouvou. Takovou smlouvu je možné uzavřít s kýmkoliv. Musí obsahovat údaje o prodávajícím. Kromě toho by v ní také mělo být co nejpodrobněji specifikováno štěně, které kupujete.

Prověřená kvalitaod roku 1937

Kvalita prověřená časem. Věnujeme se prodeji a distribuci holandských krmiv, které se na trhu objevili již v roce 1937. Naše granule získali certifikaci kontroly bezpečnosti, kvality potravin i certifikaci výrobní kvality.
IFS Food certifikát kvality

IFS Food certifikát kvality

Granule bardog získali certifikaci IFS Food kontroly bezpečnosti a kvality potravin.

Více
GMP + certifikát výrobní kvality

GMP + certifikát výrobní kvality

Za dodržování nejpřísnějších norem a předpisů v celém výrobním postupu.

Více
Rychlé doručení

Rychlé doručení

Veškeré zboží držíme skladem. Odesíláme zpravidla do 24 hodin od objednání.

Více
100 % bezpečný nákup

100 % bezpečný nákup

Bezproblémová možnost výměny a vrácení zboží.

Více
mobile app
Máme mobilní aplikaci. Stáhněte si ji zdarma.
google play apple store