Máte doma pejska nejste si jisti tím, jak často je vhodné ho koupat? V následujícím článku zjistíte, jaká je vhodná frekvence koupání psů. Díky užitečným radám a informacím se dozvíte, jak často byste měli svého mazlíčka koupat, tak abyste udrželi jeho srst a kůži zdravou a krásnou.

Důležitost koupání psů

Pravidelné koupání psů hraje důležitou roli. Nadměrné nebo naopak nedostatečné koupání může mít negativní dopad na zdraví psa. Správná frekvence koupání závisí na několika faktorech, jako je například:

  • plemeno psa
  • typ srsti
  • životní styl
  • zdravotní stav

Správná technika koupání psa

Kromě pravidelné péče o srst a hygieny hraje důležitou roli také správná technika mytí psa. Ta by měla zahrnovat následující kroky:

  1. Výběr vhodného šamponu – šampon je ideální volbou pro odstranění zápachu nebo silného znečištění srsti a kůže psa. V opačném případě může postačit i pouhé opláchnutí vodou. Psí šampony jsou přímo přizpůsobeny jejich pokožce a neobsahují dráždivé složky. V případě citlivější kůže je možné použít přímo šampon pro alergiky, které jsou šetrnější.
  2. Příprava na koupání – před samotným koupáním psa vyvenčete a poté mu důkladně vykartáčujte srst. Odstraníte odumřelé chlupy, hrubé nečistoty a zároveň také kartáčováním zajistíte to, aby se šampon mohl dostat až na samotnou kůži. Před samotným sprchováním také zkontrolujte teplotu vody.
  3. Mytí srsti a kůže – nejprve psa pořádně namočte, aby se vám s šamponem lépe pracovalo. S umýváním začněte od nohou a pokračujte směrem k hrudníku a břichu, poté přejděte k mytí zad a krku. Hlavu nechte až nakonec, psi jsou totiž na tuto oblast poměrně citliví. Poté nanášejte šampon a důkladně masírujte prsty, aby se dostal všude. Postupujte od hřbetu k břichu, podpaží, packám a ocasu. Ve chvíli, kdy budete mít šampon nanesený po celém těle, postupujte k hlavě. Dejte pozor na to, aby se šampon nedostal do očí, čumáku a uší.
  4. Opláchnutí – šampon důkladně smyjte. Postupujte od hlavy směrem ke zbytku těla. Dbejte na to, abyste opláchli opravdu všechen šampon. Špatné opláchnutí by mohlo způsobit problémy se srstí nebo pokožkou.
  5. Sušení – nezapomeňte na důkladné usušení psa, abyste předešli podchlazení. V případě, že má pes delší chlupy, můžete použít fén. Po umytí by měl být pes ve vytopené místnosti bez průvanu. Po koupání si bude pes připadat nepřirozeně čistý a pro něj nevoňavý. Rád by se proto vyválel v trávě nebo v něčem špinavém. Proto ho po koupání nechte nějakou dobu doma.

Časté chyby při koupání psa a jak se jich vyvarovat

  1. Vyvarujte se používání šamponů pro lidi, které mohou být pro psí pokožku příliš agresivní.
  2. Myslete na správné dávkování šamponu, tak aby nedošlo k podráždění.
  3. Obzvláště u dlouhosrstých psů je velmi důležité důkladné kartáčování. V opačném případě by mohlo dojít k plstnatění srsti.
  4. Používání nevhodné kosmetiky způsobuje vysušení a podráždění citlivé psí pokožky. Používejte proto jen šampony, které jsou určené přímo pro psy.

Doporučené frekvence koupání podle plemene a typu srsti

Jedním z hlavních znaků toho, že je čas na koupání, je nepříjemný zápach nebo špinavá srst.

Co se týče vhodné frekvence koupání psa, pak u psů s krátkou a jemnou srstí, jako jsou například labradoři, postačí koupání každé 2-3 měsíců. Psy s dlouhou nebo hustou srstí, jako jsou pudlové, husky a další plemena, je vhodné mytí po 4-6 týdnech. Pro aktivní psy a psy, kteří tráví hodně času venku, je vhodné mytí 1x měsíčně.

Prověřená kvalitaod roku 1937

Kvalita prověřená časem. Věnujeme se prodeji a distribuci holandských krmiv, které se na trhu objevili již v roce 1937. Naše granule získali certifikaci kontroly bezpečnosti, kvality potravin i certifikaci výrobní kvality.
IFS Food certifikát kvality

IFS Food certifikát kvality

Granule bardog získali certifikaci IFS Food kontroly bezpečnosti a kvality potravin.

Více
GMP + certifikát výrobní kvality

GMP + certifikát výrobní kvality

Za dodržování nejpřísnějších norem a předpisů v celém výrobním postupu.

Více
Rychlé doručení

Rychlé doručení

Veškeré zboží držíme skladem. Odesíláme zpravidla do 24 hodin od objednání.

Více
100 % bezpečný nákup

100 % bezpečný nákup

Bezproblémová možnost výměny a vrácení zboží.

Více
mobile app
Máme mobilní aplikaci. Stáhněte si ji zdarma.
google play apple store