Majitelů psů se často potýkají s různými problémy a komplikacemi. Jednou takovou nepříjemností je tzv. „frkání“. Máte pejska, kterého trápí nepříjemné frkání? V následujícím článku se dozvíte, co tento zdravotní problém znamená, jaké jsou jeho možné příčiny a jak se tento problém dá vyřešit.

Co znamená frkání u psa

Co to vlastně frkání u psa znamená? Jedná se o tzv. „reverse sneezing“, tedy obrácené kýchání. Jedná se o stav, kdy pes v podstatě dýchá přes nos se zavřenou pusou. Zjistěte, jaké má tento stav příčiny a jaká existují řešení.

Možné příčiny frkání u psa

Možných příčin frkání u psa existuje několik:

  1. Jednou z možných příčin frkání u psa je prodloužené mělké patro, které se zaklopí, a to způsobuje ztížené dýchání psa.
  2. Další příčinou může být onemocnění, ke kterému většinou dochází po 3-10 dnech od setkání s nakaženým psem.
  3. Důvodem bývá často i travní osina v nosní dutině, která se tam psovi dostane při klasickém nadechnutí. Typickým příznakem je frkání a kýchání nebo také stav, kdy se pes snaží osinu vyfrknout nosem ven. Pokud tento stav trvá několik hodin až dní, může se objevit hnisavý výtok z postižené nosní dutiny.
  4. Dalším příčinou bývá mnohdy prašné prostředí nebo zvýšené množství alergenů v ovzduší, a to především z toho důvodu, že psi mají extrémně citlivý čenich.
  5. Příčinou frkání psa může být i zánět průdušek.

Pes

Jak frkání u psa vyřešit

Travní osina v nosní dutině

V případě, že je důvodem frkání travní osina v osní dutině, můžete se ji pokusit vyndat. V některých případech je to ovšem nemožné, a tak se osina stává postrachem nejen pro majitele psů, ale i pro veterináře. Ti musí totiž přistoupit k jejímu vyjmutí, a pokud se to nepodaří, je nutné, aby pes podstoupil endoskopické vyšetření, které poslouží k zobrazení a vyjmutí osiny. Problémem často může být to, že osina v měkkých tkáních cestuje, a je tak obtížné ji vyjmout.

Mělké patro u psa

Pokud má váš pes prodloužené mělké patro, které se většinou týká krátkolebých plemen, je možné problém frkání vyřešit chvilkovým ucpáním obou nosních dírek, což do nutí psa 

nadechnout se tlamou. To by mělo problém vyřešit. V některých případech ovšem pomůže až operativní zákrok, během kterého se mělké patro zkrátí.

Alergie u psa

Pokud je alergie, pak tu není možné zcela vyléčit. Není ani bezpečné psovi dávat silné léky k potlačení projevů alergie. Vsaďte proto spíše na prevenci. Vyhýbejte se se psem kvetoucí trávě a po každé procházce otřete psa vlhkým ručníkem. Vyzkoušet můžete i vhodné doplňky stravy v podobě vitamínů a olejů. Například lososový olej pomáhá regulovat imunitní systém psa. Snižují zánět, posilují srst a zároveň také zabraňují podráždění pokožky.

Ležící pes

Nachlazení u psa

Pokud pes trpí nachlazením, které způsobuje frkání, je důležitý dostatečný pitný režim. Dále je možné užívání speciálního sirupu proti kašli (např. jitrocelový sirup bez umělých sladidel). Důležitý je klid a odpočinek, vynechat byste proto měli dlouhé procházky. Léky proti bolesti nebo antipyretika byste měli psovi podávat pouze po konzultaci s odborníkem.

Konzultace problému s odborníkem

V případě, že si nevíte s frkáním vašeho chlupatého čtyřnohého mazlíčka rady nebo stav frkání přetrvává delší dobu beze změn, neváhejte tento problém konzultovat s odborníkem a vydejte se se svým pejskem k veterináři. Obzvlášť pokud máte podezření na vdechnutí travní osiny psem, neváhejte veterináře kontaktovat, aby nedošlo k nepříjemným komplikacím.

Prověřená kvalitaod roku 1937

Kvalita prověřená časem. Věnujeme se prodeji a distribuci holandských krmiv, které se na trhu objevili již v roce 1937. Naše granule získali certifikaci kontroly bezpečnosti, kvality potravin i certifikaci výrobní kvality.
IFS Food certifikát kvality

IFS Food certifikát kvality

Granule bardog získali certifikaci IFS Food kontroly bezpečnosti a kvality potravin.

Více
GMP + certifikát výrobní kvality

GMP + certifikát výrobní kvality

Za dodržování nejpřísnějších norem a předpisů v celém výrobním postupu.

Více
Rychlé doručení

Rychlé doručení

Veškeré zboží držíme skladem. Odesíláme zpravidla do 24 hodin od objednání.

Více
100 % bezpečný nákup

100 % bezpečný nákup

Bezproblémová možnost výměny a vrácení zboží.

Více
mobile app
Máme mobilní aplikaci. Stáhněte si ji zdarma.
google play apple store