Chtěli byste si koupit štěně bišonka a přemýšlíte o tom, zdali je nákup takového psa bez dokladů finanční úsporou nebo zda je spíše vhodnější si připlatit za psa s papíry? Přečtením následujícího článku zjistíte, jaká možná rizika a problémy může nákup štěněte bišonka bez průkazu původu přinést a proč se takovému nákupu raději vyhnout.

Bišonek

Fenomén prodeje psů bez papírů

Proč je prodej psů bez papírů takovým fenoménem a proč tomuto způsobu pořizování psů stále někteří lidé dávají přednost? Lidé mnohdy raději preferují koupi psa od množitelů než od chovatelů, a to především z důvodu nižší pořizovací ceny. Snaha ušetřit se ale nemusí vyplatit. Pořízení psa bez dokladů se totiž pojí s mnoha riziky, která si ani spousta lidí neuvědomuje nebo nepřipouští. Nejspíš ani takoví lidé nemají potřebné informace, a hlavně je láká nižší pořizovací cena.

Mohlo by vás také zajímat: Granule pro malá plemená psů

Co je to průkaz původu

Průkaz původu je v podstatě jakýsi rodný list psa. Je vystavován plemennou knihou uznanou FCI (Mezinárodní kynologická federace). Je vystavován každému štěněti z vrhu. Může ovšem nastat situace, že se narodí nestandardní štěně. Taková informace se zadává do PP a takový jedinec nesmí být dále používán v chovu. Většinou se také nestandardní pes prodává se slevou.

Malý bišonek

Morální hlediska a možná rizika při nákupu psa bez PP

Nákup štěněte bišonka i jakéhokoliv jinéh psa bez průkazu původu je jednoznačně nemorální. Zároveň také přináší pro budoucího majitele možná rizika. Takový průkaz původu vám jednoduše zajišťuje to, že ze štěněte vyroste opravdu takové plemeno, které jste si přáli, s typickými povahovými vlastnostmi konkrétního plemene. Průkaz původu zároveň zahrnuje až 4 generace předků, kompletní výsledky zdravotních testů anebo také i výstavní úspěchy.

Časté problémy bišonků a podobných psů bez PP

Psi, kteří jsou chovaní v množírnách a nemají průkaz původu jsou velkým rizikem hned z několika důvodů. Mezi nejčastější problémy nákupu podobných psů bez PP patří:

  • jedná se o nelegální formu prodeje psů
  • takový pes často nesplňuje parametry daného plemene
  • ve chvíli, kdy pes vyroste, může mít atypické zbarvení nebo vzrůst
  • u psů může dojít ke slepotě, hluchotě nebo jiným zdravotním problémům
  • psi bez PP nemívají zdravotní genetické testy, takže mohou být přenašeči např. dysplazie kyčelních kloubů apod.
  • štěně bez PP může být nesocializované, neočkované, neočipované, neodčervené apod.
  • psi v množírnách často vyrůstají v nelidských podmínkách
  • často takoví psi mají různé parazity, záněty očí nebo uší, kožní nemoci atd.

Ve finále vás vlastně nákup psa bez průkazu původu může vyjít dráž. Nakonec se totiž z lákavé nízké pořizovací ceny může stát mnohonásobně vyšší cena, kterou necháte u veterináře za různá vyšetření, léky, očkování, odčervení, očipování apod. Navíc se rozhodně nevyplatí množírny podporovat.

Bišonek v přírodě

Preferujte nákup bišonka s PP a řádnou kupní smlouvou

Pokud si chcete koupit štěně bišonka, obraťte se raději na bezpečné a ověřené chovatelské stanice, které je možné si ověřit Českomoravské kynologické unii. Chovatelské stanice jsou totiž, co se prodeje psů týče, v porovnání s nákupem na inzertních serverech větší jistotou, pokud chcete psa koupit s průkazem původu a na kupní smlouvu. Chovatelské stanice musí být zaregistrovány v chovatelském klubu, který zároveň i provádí potřebné kontroly. Takový chovatel psů také musí dodržovat určitý řád a etiketu. V případě, že stanovená pravidla poruší nebo se bude chovat nemorálně, může mu být odebrána licence.

Prověřená kvalitaod roku 1937

Kvalita prověřená časem. Věnujeme se prodeji a distribuci holandských krmiv, které se na trhu objevili již v roce 1937. Naše granule získali certifikaci kontroly bezpečnosti, kvality potravin i certifikaci výrobní kvality.
IFS Food certifikát kvality

IFS Food certifikát kvality

Granule bardog získali certifikaci IFS Food kontroly bezpečnosti a kvality potravin.

Více
GMP + certifikát výrobní kvality

GMP + certifikát výrobní kvality

Za dodržování nejpřísnějších norem a předpisů v celém výrobním postupu.

Více
Rychlé doručení

Rychlé doručení

Veškeré zboží držíme skladem. Odesíláme zpravidla do 24 hodin od objednání.

Více
100 % bezpečný nákup

100 % bezpečný nákup

Bezproblémová možnost výměny a vrácení zboží.

Více
mobile app
Máme mobilní aplikaci. Stáhněte si ji zdarma.
google play apple store