Rotvajler je německé psí plemeno typicky černého zbarvení. Jde o velkého psa se středně dlouhými krycími chlupy a tvrdým hustým podsrstím. V následujícím článku zjistíte, jaké má rotvajler povahové a vzhledové rysy. Dozvíte se také to, zdali existuje bílý rotvajler a jak takové zbarvení může u tohoto i dalších plemen vzniknout.

bily rotvajler

Jak je to s bílým rotvajlerem

Možná už jste někdy zaslechli zmínku o bílém rotvajlerovi. Co se tohoto týče, pak standardní zbarvení u rotvajlerů je hnědé, černé nebo hnědočerné. Bílé zbarvení u rotvajlerů bývá spíše způsobeno nějakým procesem křížení či poruchou pigmentace. Za změnou barvy srsti mohou být především genetické predispozice. Buňky produkují 2 typy melaninu, lišící se barevností pigmentů, a právě ty vytváří různou škálu barev. Na vině může být v případě atypické barvy srsti také autoimunitní onemocnění, konkrétní vitiligo, pro které je typická ztráta pigmentace. Toto onemocnění je častější u některých plemen – mimo rotvajlera, je to také německý ovčák, jezevčík a další.

Typické vlastnosti bílého rotvajlera

Co se týče typických vlastností bílého rotvajlera, jsou stejné jako u klasického. Tato rasa je obecně veřejností někdy chybně označována jako agresivní. Často proto slouží jako obranný a policejní pes. Platí pro něj následující:

  1. Je psem s vyváženou psychikou.
  2. Vyžaduje vhodný a důsledný přístup.
  3. Je tvrdohlavý, nezávislý a sebevědomý se sklony k dominanci.
  4. Je to velmi aktivní rasa lačnící po pravidelném a dostatečném pohybu. Právě nedostatek fyzické aktivity může u rotvajlerů vést ke změnám chování.
  5. V povaze rotvajlerů je ochrana mladších členů smečky, a proto se rádi starají o děti. Kontakt s dětmi ovšem musí vždy probíhat pouze za dohledu dospělé osoby.

rotvajler

Charakteristické rysy bílého rotvajlera

Dospělé feny rotvajlera dorůstají do výšky přibližně 56-63 cm a váží mezi 42-50 kilogramy. Dospělý pes tohoto plemene dorůstá do výšky přibližně 61-68 cm a jeho váha se pohybuje mezi 45-54 kilogramy. Srst rotvajlerů je dvojvrstvá – typické jsou středně dlouhé krycí chlupy a tvrdé, těsně přilehlé husté podsrstí. Ocas sahá do výšky prvního nebo druhého obratle, bývá visící nebo nesený v linii hřbetu.

Zdraví, péče a výživa bílých rotvajlerů

Průměrná délka života bílých rotvajlerů se pohybuje kolem 8-10 let. Tato rasa se často potýká s následujícími onemocněními:

  • dysplazie loketních nebo kyčelních kloubů
  • kožní problémy
  • alergie
  • oční choroby
  • srdeční onemocnění
  • torze žaludku a další žaludeční onemocnění
  • různé typy nádorů
  • idiopatická artritida (zejména u mladších psů)

Co se obecně týče péče o rotvajlera, musíte počítat s její větší náročností, především, co se týče péče o srst a hygienu. Pravidelně je nutné vyčesávat srst pomocí gumové rukavice nebo měkkého kartáče, častěji pak při línání. Strava rotvajlera by měla být bohatá na bílkoviny, a to v přiměřeném množství podle fáze života a fyzické aktivity. Pokrmy by měly být rozděleny na dvě porce během dne nebo ještě navíc po fyzické aktivitě. Po jídle je u této rasy nutný odpočinek, čímž se předchází nadýmání, a dalším žaludečním onemocněním, na které rotvajleři obecně poměrně často trpí.

Prověřená kvalitaod roku 1937

Kvalita prověřená časem. Věnujeme se prodeji a distribuci holandských krmiv, které se na trhu objevili již v roce 1937. Naše granule získali certifikaci kontroly bezpečnosti, kvality potravin i certifikaci výrobní kvality.
IFS Food certifikát kvality

IFS Food certifikát kvality

Granule bardog získali certifikaci IFS Food kontroly bezpečnosti a kvality potravin.

Více
GMP + certifikát výrobní kvality

GMP + certifikát výrobní kvality

Za dodržování nejpřísnějších norem a předpisů v celém výrobním postupu.

Více
Rychlé doručení

Rychlé doručení

Veškeré zboží držíme skladem. Odesíláme zpravidla do 24 hodin od objednání.

Více
100 % bezpečný nákup

100 % bezpečný nákup

Bezproblémová možnost výměny a vrácení zboží.

Více
mobile app
Máme mobilní aplikaci. Stáhněte si ji zdarma.
google play apple store