Různé alergie postihují nejen lidi, ale i pejsky. V současné době se jedná o velmi rozšířený problém. Podle odhadů na některou ze složek granulí trpí alergií přibližně 30 % psů. V následujícím článku se dozvíte, jakými alergiemi psi nejčastěji trpí, jaký mají vliv na oči i to, jak případné problémy řešit a situaci zlepšit. Dozvíte se i to, kdy už je na místě, řešit daný zdravotní stav s veterinářem.

olizujici se pes

Podrážděné oči u psa

Podrážděné oči jsou u psů poměrně častým problémem. Může k tomu docházet z několika různých důvodů. Častou příčinou je cizí těleso v oku, prach, písek apod. Stejně jako u lidí může být na vině i právě kontakt s alergenem. Výsledkem jsou nepříjemné projevy, které pejskovi ztěžují pocit komfortu a pohodlí. V tomto ohledu je důležité zaměřit se na správnou a pravidelnou hygienu. Klíčové je i omezení styku psa s alergenem, který mu způsobuje největší problémy.

psi oci

Vliv alergie na oči u psů

Mezi běžné alergeny, které u psů způsobují alergickou reakci, patří blechy, roztoči, trávy, pyly nebo také roztoči. Pokud má pes alergickou reakci po kontaktu s jakýmkoliv alergenem, můžete pozorovat častější drbání, zarudlou kůži, ale mnohdy se i tento problém podepíše právě na očích. Typické jsou následující příznaky:

  • pálení a řezání
  • nepříjemné svědění očí
  • pocit cizího tělesa v oku
  • zarudnutí očí a jejich okolí
  • výtok z očí
  • popraskané žilky v bělmu
  • nateklá a podrážděná víčka
  • zarudnutí bělma a vnitřní části očního víčka
  • rozmazané vidění
  • zarudnutí a otok kůže v blízkém okolí očí

Kdy kvůli problémům s očima kontaktovat veterináře

V případě, že máte podezření na alergii nebo má váš pejsek různé problémy s očima, vyplatí se kontaktovat veterináře, který psa důkladně vyšetří a provede odběry krve, z jejichž výsledků bude možné přesně určit, na co je pes alergický. Kromě testů na potravinové alergie se provádí i testy na alergie z prostředí, ve kterém pes žije.

odpocivajici pes

Nejčastější možné příčiny alergií u psů

Mezi nejčastější příčiny alergií u psů obecně patří:

  1. Potravinové alergie – nejčastěji se jedná o přecitlivělost na bílkovinu kravského mléka, na hovězí, vepřové, drůbeží nebo rybí maso, vejce, obilniny a průmyslová krmiva.
  2. Pylové alergie – častým důvodem alergické reakce jsou také pylové alergie. Většinou se u psa objevují do 3 let věku a postupem času se projevy zhoršují.
  3. Kontaktní alergie – na látky obsažené v šamponech, pracích prostředcích, čističích koberců a další látky používané v domácnosti.
  4. Alergie na roztoče – zdrojem roztočů nejčastěji bývá psí pelíšek, polštáře, gauč, lůžkoviny nebo také koberce.

Jak alergiím předcházet do budoucna

Jako preventivní opatření vedoucí k předcházení alergickým reakcím do budoucna, jsou vhodná následující opatření:

  1. Hypoalergenní krmivo – ultraprémiové hypoalergenní granule pro psy jsou vhodným řešením pro psy trpící potravinovou alergií. Neobsahují lepek, geneticky modifikované složky, pšenici, sóju, krev ani chemické konzervanty. Pro psy s citlivým zažíváním nebo alergií na všechny druhy masa jsou skvělou volbou speciální hmyzí granule.
  2. Hypoalergenní kosmetika pro psy – v sekci péče o srst najdete kvalitní produkty, jako jsou šampony a kondicionéry určené právě pro pejsky s citlivou pokožku.
  3. Doplňky stravy – speciální vitamíny a oleje s obsahem nenasycených mastných kyselin a dalších účinných látek pomáhají podporovat látkovou výměnu v kůži.
  4. Vyvarování se kontaktu s alergenem, který pejskovi způsobuje největší problémy.

Prověřená kvalitaod roku 1937

Kvalita prověřená časem. Věnujeme se prodeji a distribuci holandských krmiv, které se na trhu objevili již v roce 1937. Naše granule získali certifikaci kontroly bezpečnosti, kvality potravin i certifikaci výrobní kvality.
IFS Food certifikát kvality

IFS Food certifikát kvality

Granule bardog získali certifikaci IFS Food kontroly bezpečnosti a kvality potravin.

Více
GMP + certifikát výrobní kvality

GMP + certifikát výrobní kvality

Za dodržování nejpřísnějších norem a předpisů v celém výrobním postupu.

Více
Rychlé doručení

Rychlé doručení

Veškeré zboží držíme skladem. Odesíláme zpravidla do 24 hodin od objednání.

Více
100 % bezpečný nákup

100 % bezpečný nákup

Bezproblémová možnost výměny a vrácení zboží.

Více
mobile app
Máme mobilní aplikaci. Stáhněte si ji zdarma.
google play apple store